Cake it easy

Je bent in een ruimte en je ziet dat bepaalde personen op het punt staan om tegen elkaar tekeer te gaan. We hebben deze situatie allemaal al wel eens mee gemaakt. Misschien met je partner,  je ouders, broers, zussen of met vrienden. Hoe kun je dan het beste handelen, zonder dat je, je gaat bemoeien met deze situatie? Ik kwam laatst deze bijzondere oefening tegen van Tich Nhat Hanh:

 

De taart in de koelkast

Er komt een dag dat je kind in de woonkamer zit en ziet dat haar ouders op het punt staan om tegen elkaar tekeer te gaan. Zodra de sfeer onprettig wordt, kan ze de taartoefening gebruiken om de liefde en rust in het gezin te herstellen. Eerst ademt ze drie keer in en uit om zichzelf moed in te spreken. Dan kijkt ze haar moeder aan en zegt: "mammie?" Haar moeder zal haar aan kijken en zeggen: "Wat is er, kind?" En ze zal zeggen: "Ik weet dat we nog een taart in de koelkast hebben." Of er echt een taart in de koelkast staat of niet, doet er niet toe. "Er staat een taart in de koelkast" zeggen betekent eigenlijk: "maak elkaar het leven niet zuur". Wanneer ze deze woorden horen, zullen haar ouders het begrijpen. Haar moeder zal haar aankijken en zeggen: "Dat is ook zo! Wil je buiten de stoelen klaarzetten voor de picknick, dan pak ik de taart en de thee." Haar moeder heeft nu een mogelijkheid om zich uit de ruzie terug te trekken. Voor het kind iets zei, kon haar moeder niet opstaan en weglopen, dit zou alleen maar olie op het vuur zijn geweest. Nu kan de moeder naar de keuken gaan. Terwijl ze de koelkast opent om de taart te pakken en ze water voor de thee opzet, kan ze haar ademhaling volgen. Als er geen echte taart in de koelkast staat, is dat niet erg, er is vast wel iets anders. Terwijl ze bezig is met de taart en de thee, kan ze glimlachen om zich lichter te voelen in haar lijf. De andere ouder, alleen in de woonkamer, kan beginnen met bewuste ademhaling. Geleidelijk zal zijn drift ook minder worden. Nadat de thee en de taart op tafel zijn gezet, kan hij langzaam naar buiten lopen om mee thee te drinken in een lichte en begripvolle sfeer. Als de ouder aarzelt om naar buiten te komen, kan het kind het huis in rennen, zijn hand pakken en hem naar buiten lokken met de woorden: "Kom alsjeblieft met mij thee drinken en taart eten". 

Bron: Mindfulness voor een gelukkig leven door Tich nhat Hanh

 

Persoonlijk vind ik deze oefening erg mooi, omdat het binnen verschillende situaties toe te passen is. Misschien kom je wel eens midden in een ruzie terecht van twee vriendinnen, dan is het mooi als jij kan zorgen dat er weer rust binnen deze situatie komt, zonder dat je, je er mee gaat bemoeien. Je zorgt alleen dat ze even afstand nemen van elkaar, zodat ze beide weer rustig kunnen worden en meer inzicht krijgen op de ruzie die zojuist ontstond. We zijn helaas vaak geneigd, om gelijk te reageren op elkaar. Terwijl als we eerst afstand nemen door bewust adem te halen, we de situatie eigenlijk pas helder kunnen inzien. Je kunt het dan nog oneens zijn met deze persoon, maar je kunt nu op een redelijke manier antwoord geven waardoor misverstanden verholpen worden. 

 

Wil je meer weten over mindfulness? Misschien is meditatie training dan wel iets voor jou!

Reactie schrijven

Commentaren: 0