Mijn kwebbelaar en ik

Als klein meisje droomde ik ervan om actrice te worden. Heerlijk vond ik het, om te spelen en te zingen. Staan op het toneel gaf mij vaak het gevoel dat ik straalde en de wereld aan kon, maar er zat altijd ook een stukje angst. Ik wilde graag alles uit de kast halen, maar iets hield mij altijd tegen. Vaak kreeg ik te horen dat ik uit mijn schulp moest komen of dat ik moest durven op mijn bek te gaan. Ik wist alleen nooit hoe. Ik ben altijd wel perfectionistisch geweest, bang om te falen en niet goed genoeg te zijn. Ik legde mijn denkbeeldige lat ontzettend hoog, dat hij amper te bereiken was. 

 

Het is een bevrijding, nu ik weet dat het onze mind is, die zegt dat je niet goed genoeg bent of dat anderen beter zijn. Door mindfulness ben ik me bewust geworden, dat er een "kwebbelaar" is bij iedereen. Een kwebbelaar die je tegenhoud om te zijn wie je echt bent. Deze kwebbelaar wordt getriggerd door momenten in ons leven, waar we kwetsbaar waren en daardoor niet voor 100% onszelf konden zijn. Wanneer er een soortgelijke situatie ontstaat, komt dat via onze kwebbelaar weer omhoog. Het bewust worden hiervan heeft tijd en geduld nodig. Bij mij heeft die een lange tijd vrijspel gehad, omdat ik niet van zijn bestaan afwist. Je kan niet werken aan iets waar je niet bewust van bent. Het is dus niet gek dat ik tijdens het toneelspelen niet uit die schulp kon kruipen. Ik had toen geen idee dat het mijn mind (de kwebbelaar) was, die mij tegenhield om alles uit de kast te halen wat in mij zat op dat moment. Toen was ik er namelijk van overtuigd dat ik simpelweg niet goed genoeg was. 

 

Nog steeds zijn er momenten in mijn leven dat mijn kwebbelaar even langskomt en graag zelf in de spotlight wilt staan. De ene keer kan ik er beter mee omgaan dan de andere keer. En dat is oké! Ik ben me steeds meer bewust van zijn bestaan. Elke keer als die op bezoek komt, vraag ik mezelf af: "Wat kom jij mij leren?" Ik probeer hem te accepteren en dankbaar te zijn dat hij mij eigenlijk laat zien dat ik goed ben zoals ik ben en ik juist meer in mijn eigen kracht mag komen te staan.

 

De droom van dat kleine meisje om actrice te worden en te stralen op de bühne, is veranderd naar de droom om als Eefje (soms met mijn kwebbelaar), zoveel mogelijk mensen weer te laten stralen en de meest liefdevolle, mooie en authentieke versie van zichzelf te laten zijn.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Hellen (zaterdag, 30 juni 2018 11:34)

    Wat heb je dat prachtig en kwetsbaar beschreven! Door je eigen ervaringen en je bewustzijn kun jij hiermee anderen helder spiegelen en coachen.
    Een mooie spreuk die aansluit op jouw openheid over jezelf:
    hoe kwetsbaarder jij je opstelt, des te meer is er van jou om van te houden!