Week zonder vlees

Afgelopen week was de week zonder vlees; een initiatief van Isabel Boerdam, de oprichtster van De Hippe Vegetariër. Er schreven zich 32.000 deelnemers in, voor de eerste editie van "de Nationale week zonder vlees". Samen met mijn vriend ben ik de uitdaging aangegaan om een week géén vlees te eten. 

We begonnen de week bij de Vegan Junkfoodbar in Amsterdam.  Een nieuwe vegan hotspot in Amsterdam, die al een tijdje op mijn to-do list stond. De foto's op instagram liegen er niet om, dit is een comfort food hemel voor veganisten en vegetariërs! Maar ook als je een enorme vlees liefhebber of flexitariër bent, is dit een echte must om een keer te gaan eten. Behalve dat het er prachtig verzorgd uitziet, was het ook nog eens ontzettend lekker. Zelf had ik de Original VJFB burger, een plantaardige burger, maar je had niet het idee dat je plantaardig at. Mijn vriend had het toppertje van het menu; de "DADDY MC CHIK'N", een plantaardige burger, waarvan je denkt dat je een kip burger aan het eten bent. Natuurlijk heb ik een stukje geprobeerd en mochten we weer eens in de buurt zijn, dan ga ik zeker voor de DADDY MC CHIK'N! Verder hadden we nog truffel- en zoete aardappelfrietjes om je vingers bij af te likken! Dus ben je binnenkort in Amsterdam, ga dan zeker langs bij de Vegan Junkfoodbar! Je kan niet reserveren, dus je moet waarschijnlijk even wachten... Maar ik beloof je: het is het wachten zeker waard!! 

 

Zelf was ik al wat bewuster bezig met minder vlees eten, vooral na het zien van de documentaire "What the health". Deze documentaire staat ook op Netflix, dus mocht je een keer tijd hebben, het is echt een aanrader! Mijn schoonouders zijn vegetariërs en mijn vriend is dit vroeger ook een lange tijd geweest. Dus met vleesvervangers had ik al een langere tijd geleden kennis gemaakt. Nou moet ik toegeven dat ik de meeste vleesvervangers niet zo lekker vind. De afgelopen week heb ik toch weer het een en ander geprobeerd en ze zijn echt zo slecht nog niet. Zo is het "gehakt" van de vegetarische slager heerlijk om in taco's te verwerken, met lekkere groentes. Ook heb je bij de AH stukjes "kip" die zelfs dezelfde structuur heeft als normale kip. Ook voor op je brood heb je tegenwoordig veel keuze; van groente spreads tot smeerpaté, het is allemaal echt de moeite waard om gewoon eens te proberen. We zijn vaak zo geneigd om maar altijd hetzelfde broodbeleg te nemen, dat we de "vega" afdeling overslaan. Het wordt vaak gezien als niet lekker of nep, je zult echt versteld staan als je eens bewuster boodschappen gaat doen en een kijkje neemt in de wereld van de vega spullen. 

 

Als ik terugblik op de afgelopen week, heb ik geleerd dat je veel bewuster opzoek gaat in de supermarkt tijdens je boodschappenrondje en dat je ook bewuster kookt. Ik kwam er ook achter dat, in de meeste restaurants, maar weinig keus is voor vegetariërs en al helemaal voor veganisten. Zelf heb ik gemerkt dat ik vlees niet persé nodig heb, maar dat het meer een gewoonte is. Mijn conclusie is; dat als ik een labeltje op mezelf zou moeten plakken voor de buitenwereld (waar ik trouwens echt niet van houd) ik een flexitariër ben. 

     

Ik ben heel benieuwd hoe bij jou de week zonder vlees is bevallen, als je mee hebt gedaan. Laat, als je het leuk vind, een bericht achter in de comments. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Hellen (zondag, 18 maart 2018 11:42)

    Heel mooi initiatief, die week zonder vlees. Sinds ruim 21 jaar is mijn leven vlees- en visloos en sinds die keuze voel ik me veel energieker. Zelf ervaren is het allerbelangrijkste. En zoals Eefje zegt, is dat je geen labeltjes hoeft te plakken op 'wat' je bent qua voeding. Een tijdje zonder vlees (en/of vis) kan een leuke ontdekkingsreis voor je zijn.